top of page

Craniosacraal therapie bij paarden

Craniosacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg.

Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Hierbij worden niet de ziektesymptomen op zich behandeld maar wel het volledige lichaam. Zo zoeken naar de oorzaak en behandelen we niet alleen de klachten.

​

Het craniosacrale systeem beslaat de hersenen, het ruggenmerg, de dura mater en het craniosacrale vocht. De schedel, wervelkolom en het heiligbeen beschermen het geheel. Binnenin dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. In ons hele lichaam zit bindweefsel dat alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel. Bindweefsel is de bindende factor is in ons lichaam, het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

​

Diep vanbinnen in de hersenen bevindt zich een popsysteem dat het ritme van het hersenvocht regelt. Hierbij zetten de botten van de schedel uit en worden de wervels licht uit elkaar geduwd  waarna het sacrum naar onder, boven en binnen roteert. Het is een soort golf dat uitzet en inkrimpt en is overal op het lichaam voelbaar.

 

Men noemt dit ritme ‘de ademhaling van ons zenuwstelsel’ en is naast de hartslag en de ademhaling de derde primaire levensfunctie van ons lichaam. Dit stelsel regelt alles wat er in ons lichaam gebeurt.

Craniosacraal therapie nodigt het lichaam uit om terug zo goed mogelijk te gaan functioneren en is bedoeld om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.

 

Er wordt een lichte druk uitgeoefend op dit systeem wat het lichaam uitnodigt zich te ontspannen en terug ruimte te scheppen waardoor functies kunnen verbeteren. De klachten die behandeld worden met deze therapie zijn zeer divers.

 

Naast lichamelijke beperkingen, richt craniosacraal therapie zich ook op psycho-emotionele klachten. Diepe ontspanning en rust gaan vaak gepaard met emotionele ontladingen.

20210413 - Charlotte_204.jpg

Zowel mens als paard worden door verschillende invloeden van buitenaf voortdurend beïnvloed wat bepaalde vormen van stress teweeg kan brengen. Denk maar aan verkeerde voeding, omgeving, werk, verkeer…

​

Bij paarden kunnen we ook denken aan voeding, stalling, opfok, training, hoef en tandverzorging,…

​

Dit alles geeft op een bepaald niveau stress weer in het lichaam. Stress heeft invloed op onze microcirculatie wat rechtstreeks op onze spieren, weefsels en organen een invloed heeft.  Deze therapie werkt hierop in en brengt alles terug tot rust.

bottom of page