top of page

Osteopathie bij paarden

Osteopathie is een holistische geneeswijze die het lichaam van het paard als één geheel ziet. Hierbij wordt de oorzaak van de klacht onderzocht en behandeld via manuele technieken. Mijn doel als osteopaat is de bewegelijkheid van het pariëtale, het viscerale en het craniosacrale systeem te herstellen.

 

Osteopathie is gebaseerd op de principes van de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Het Griekse woord osteo betekent bot en het woord pathos betekent ziekte. Hieruit zou men afleiden dat een osteopaat alleen botten behandelt maar dit is niet zo. De wervelkolom en het bekken zijn de centrale plaatsen van het lichaam die behandeld worden. Door deze plaatsen te behandelen worden ook zenuwen, bloedvaatjes, organen, spieren en nog veel meer mee behandeld.

Andrew Taylor Still (1828-1917) was een Amerikaanse arts en de grondlegger van de osteopathie. Hij baseerde zich voornamelijk op de anatomie van de mens en de stroming van natuurlijke krachten in het lichaam.

Een gezond lichaam is in staat zichzelf in balans te houden maar soms kan door bv. een val of een ziekteperiode het lichaam zichzelf niet meer in balans brengen en gaat het compenseren. Doordat men bv. een been wil ontlasten legt men soms onbewust op een ander been meer druk. Hierdoor belast men weer een andere schakel.

 

Men kan het lichaam als een ketting van een fiets bekijken. Als een van de schakels het niet goed doet, kan de hele ketting niet meer zijn normale werking uitvoeren en verslijten andere schakels sneller. Dit is juist hetzelfde in een lichaam. Bv. als een van de rugwervels niet goed zit, heeft dit invloed op het hele lichaam.

De osteopathie kent 3 systemen:

  • Het pariëtale systeem

  • Het viscerale systeem

  • Het craniosacrale systeem

Deze systemen zijn in zekere mate bewegelijk van elkaar. Deze bewegelijkheid is nodig voor het goed functioneren van het lichaam. De bewegelijkheid is afhankelijk van de ruimte waar ze zich in bevinden en ten opzichte van elkaar.

WhatsApp Image 2021-06-25 at 14.11.08.jp

Het pariëtale systeem betstaat uit spieren, pezen, zenuwen en gewrichten. De wervelkolom bestaat uit allemaal opeenvolgende gewrichten waar makkelijk blokkades in voorkomen.

 

Dit kan grote gevolgen hebben als men weet dat tussen al deze wervels zenuwbanen vanuit het ruggenmerg treden, welke op hun beurt een bepaald segment van spieren, bloedvaten, organen, botten en huid bezenuwen.

 

Door een blokkade ontstaan er klachten en symptomen waardoor je niet alleen spierpijn kan hebben maar ook pijn in een gewricht of een verandering aan de huid.

Het viscerale systeem bestaat uit alle organen. Organen worden deels door zenuwen aangestuurd die afkomstig zijn van het ruggenmerg.

Het viscerale systeem bestaat uit alle organen. Organen worden deels door zenuwen aangestuurd die afkomstig zijn van het ruggenmerg. Door een blokkade van een wervel kan een paard problemen krijgen aan het daarbij horende orgaan maar andersom ook.

Het craniosacrale systeem bestaat uit

  • Het centrale zenuwstelsel het ruggenerg en de hersenen

  • De dura mater, arachnoïdea en de pia mater

  • Het cerebrospinaal vocht dat tussen de vorige twee punten loopt

 

Dit systeem wordt omgeven en beschermd door botten van de schedel naar het ruggenmerg tot onderaan het heiligbeen en wordt als één geheel gezien. Binnenin dit systeem bevindt zich het zenuwstelsel.

We zijn vanuit de osteopathie steeds op zoek naar de primaire schakel en verstoorde ketens.

Daarom bekijken we het lichaam steeds als geheel.

bottom of page